Recepten

Appelcompote met rozijnen

aardbeien appel 007

ingrediënten voor 4 personen:

-3 pinova appels                                                        -3 eetlepels rozijnen

-3 perssinasappels                                                    – 1 thl kaneel

-1 thl aardappelzetmeel                                            – scheutje koud water

Pers de sinasappels uit en doe het sap in een pan. Voeg hier de rozijnen aan toe en breng het aan de kook. Laat de rozijnen zachtjes pruttelen terwijl u de appels schilt en in kleine gelijkmatige blokjes snijdt. Voeg de appelblokjes samen met de theelepel kaneel bij het sap met de rozijnen. Laat dit even goed doorwarmen waarbij u zorgt dat de appel niet te zacht wordt. Meng het aardappelzetmeel met een scheutje koud water en voeg dit al roerend bij het appelmengsel in de pan zodat het sap gebonden wordt. Laat afkoelen.

Serveer de compote in hoge glazen, afwisselend met een laagje griekse yoghurt of vanille kwark.

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

Appel-perencrumble met walnoten

apple 003

Ingrediënten voor 5 personen:

-2 doyenne du comic peren                       -1 flinke goudreinette

-1 elstar appel                                               -1 pinova appel

-1 jonagold appel                                         -150 gram volkoren pannenkoekmeel

-75 gr boter                                                   -75 gr witte basterdsuiker

-100 gr walnoten                                         – 1 thl. kaneelpoeder

Verwarm de oven voor op 175°c. Schil de appels en peren en snijdt het fruit in stukken. Meng het kaneelpoeder erdoor en schep dit mengsel in een ovenschaal. Pel de walnoten en hak ze in stukjes. Maak een kruimeldeeg van het volkorenmeel, de boter en de suiker door de boter met de vingers door het meel en de suiker te wrijven. Schep de stukjes walnoot door het kruimeldeeg en strooi dit over het fruit in de ovenschaal. Bak de crumble ongeveer 25 minuten tot de kruimels goudgeel zijn. Appel-peren crumble is lekker met griekse yoghurt en honing, of een lekkere bol vanilleijs.

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

Asperge crèmesoep

aardappel 018

Ingrediënten voor ongeveer 2 liter soep

1 kg asperges                                                         60 gr bloem

1,5 liter water                                                        50 gr + 2 thl. boter

zout, stukje foelie                                                 1 kippenboullionblok

100 ml slagroom                                                  1 thl suiker

peterselie (fijn gesneden)                                   hard gekookt ei (gekruimeld)

Bereiding: Schil de asperges en snijd deze in kleine stukjes. Was de schillen en doe deze in een pan met 0,75 liter water, een beetje zout, het stukje foelie, de suiker en een theelepel boter. Breng dit aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Kook ondertussen de stukjes asperges bijna gaar in de rest van het water. Giet de schillen door een vergiet dat bekleed is met een theedoek en vang het kookvocht op. Voeg hierbij ook het kookvocht van de asperges. Laat het kookvocht een tijdje afkoelen.

Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem erbij. Blijf roeren tot de boter alle bloem heeft opgenomen en het mengsel als een bal de bodem van de pan loslaat. Zet het vuur laag en voeg beetje bij beetje, al roerend, het kookvocht van de asperges toe. Roer alle klontjes weg voor je de volgende scheut kookvocht  toevoegt. Als al het kookvocht is toegevoegd, voeg je de boullionblok toe en laat je het geheel zo’n 5 minuten zachtjes koken om de bloem gaar te laten worden. Voeg dan de stukjes asperge en de slagroom toe. Roer de peterselie door de soep en serveer met een lepel gekruimeld ei erop.

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

Koolrabi salade met walnoot en radijs

koolrabisalade 002

-1 koolrabi                                                                   -1 kleine appel

-5 walnoten                                                                 -1 bosje radijs

-klein bosje platte peterselie                                   -1 eetl. griekse yoghurt

-1 eetl. mayonaise                                                      -sap van ½ limoen

-1½ theel. honing                                                      -zout en peper naar smaak

Bereiding:

Schil de koolrabi en de appel en snijdt ze allebei in zeer fijne reepjes. Voeg alvast een klein beetje van het limoensap toe aan de reepjes om verkleuring van de appel tegen te gaan. Pel en hak de walnoten. Was de peterselie en snijdt het kruid in stukjes. Verwijder het loof van de radijsje en snijdt ze in dunne plakjes. Doe alle ingrediënten in een schaal en meng het geheel. Roer voor de dressing de mayonaise, griekse yoghurt, het limoensap en de honing door elkaar en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de dressing door de salade. Eet smakelijk!

Deze salade is ook lekker met reepjes gerookte kipfilet en een lekker broodje.

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer.

Luchtige pannenkoekjes met gebakken appeltjes

pancakes 014

Ingrediënten voor 12 stuks:

-250 gr volkoren pannenkoekenmeel                                   -halve liter melk

-2 eieren                                                                                      -half zakje bakpoeder

-1 zakje vanille suiker                                                               -snufje zout

-boter of olie om in te bakken                                                 -5 appels

Bereiding:

Doe het meel, de vanillesuiker, het zout en het bakpoeder in een grote kom en meng alles door elkaar. Roer er de melk door. Schil de appels,verwijder de klokhuizen en snijdt ze in dunne partjes. Splits de eieren en roer de dooiers door het beslag. Klop de eiwitten in een vetvrije schaal tot stevige pieken stijf en schep het voorzichtig door het beslag.  Verwarm wat olie of boter in een koekenpan en verdeel steeds drie bergjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes op een matig vuur tot de bovenkant droog is. Draai ze dan om en bak tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn.

Bak ondertussen in een andere koekenpan de appelpartjes in wat boter. Serveer de pannenkoekjes met de appels, eventueel bestrooid met wat kaneel.

recept: boerderijwinkel Groeten van de boer

Palmkool ovenschotel

kerst 004

Ingrediënten 4 pers.

-1,25 kg kruimige aardappelen                                                       -1,25 kg palmkool

-400 gr. gehakt                                                                                   -± 2 dl melk

-1 ui gesnipperd                                                                                 – kerrie naar smaak

– 100/150 gr. geraspte kaas                                                             -zout, peper, nootmuskaat

-2 x klontje boter

Verwarm de oven voor op 200˚C. Schil de aardappelen en kook deze met wat zout gaar. Haal ondertussen de dikke nerven uit de palmkool, was deze en snijdt de kool in reepjes. Roerbak de reepjes kool in een klontje boter tot ze geslonken zijn en breng op smaak met zout en nootmuskaat. Doe de reepjes kool in een ovenschaal. Bak het gehakt rul en voeg de ui toe. Laat de ui even meebakken. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en kerrie naar smaak en bak de specerijen even mee. Verdeel dit gehakt mengsel over de koolreepjes in de ovenschaal. Giet de aardappelen af  als ze gaar zijn en pureer ze. Maak er met de melk, het klontje boter, zout, peper en nootmuskaat naar smaak een puree van. Doe de puree in de ovenschaal op de kool en het gehakt en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de ovenschaal 25 min in de voor verwarmde oven.

Eet smakelijk!

recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

Pompoensoep

pompoensoep 007

–          1.5 kg pompoen                               – 1 liter water

–          2 uien                                                – 3 tenen knoflook

–          halve tl. nootmuskaat                     – halve tl. kaneel

–          1.5 dl slagroom                                – zout en peper

–          olijfolie                                             – 2 laurierblaadjes

–          2 bouillon blokken naar keuze

Halveer de pompoen, verwijder de zaden en schil de stukken. Maak blokjes van de pompoen. Schil de knoflooktenen en de ui en snipper ze. Fruit de uien en knoflook in de olijfolie maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de pompoen stukken toe en bak even mee. Voeg daarna het water en de bouillonblokken de nootmuskaat, laurierblad en kaneel  toe, en breng dit samen aan de kook. Laat het geheel 25 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Verwijder de laurierblaadjes,  pureer de soep en voeg de slagroom toe. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Voor een kruidige smaak kunt U een beetje rasp en het sap van een sinaasappel toevoegen.

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

 

Prei ovenschotel met kerrie gehakt

20150219_180900

4 personen

-1200 gr prei                                                           -1.2 kg vastkokende aardappel

-1 ui                                                                           bv bildstar

-400 gr gehakt                                                        – kerriepoeder naar smaak

– 100 ml melk                                                          – 100 ml slagroom

– 1 ei                                                                        – geraspte kaas

-zout peper                                                              – olie of boter

Schil de aardappelen en kook ze bijna gaar. Giet ze af en laat afkoelen en snijdt ze in plakken. Verwarm de oven voor op 180˚C

Snijdt de prei in de lengte door, was hem en snijdt in reepjes. Pel en snipper de ui.

Verhit olie of boter in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Bak de ui mee en breng op smaak met kerriepoeder, zout en peper en bak de specerijen even mee. Voeg dan de prei toe en bak tot de prei geslonken is. Proef of het mengsel goed op smaak is. Voeg anders nog wat van de specerijen toe.

Schep een laag van het prei/gehaktmengsel in een ovenschaal en leg daar een laag aardappel plakken op. Vul de schaal zo verder in laagjes tot de ingrediënten op zijn. Schenk de melk en de slagroom in een kom en klop het ei erdoor. Giet dit in de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schotel voor 30 tot 45 minuten in de oven bij 180˚C tot de schotel goed warm is en een mooi bruin korstje heeft.

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

 

Rabarber custard cake

100_4378

Cakebeslag:                                                                          Rabarbervulling:

150 gr zelfrijzend bakmeel                                                  500 gr rabarber in stukjes

150 gr boter op kamertemperatuur                                   100 gr suiker

150 gr suiker                                                                         40 gr custard poeder

3 eieren

snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160°C en vet een springvorm in van 22 cm doorsnede.

Maak een cakebeslag van het zelfrijzend bakmeel, de suiker, boter, eieren en het snufje zout. Vul hiermee de springvorm en strijk het beslag glad.

Meng de suiker en het custard poeder voor de rabarbervulling en roer dit door de stukjes rabarber. Verdeel dit mengsel over het beslag in de springvorm en bak het geheel in ongeveer een uurtje goudgeel en gaar. Dit kun je controleren door met een satéprikker  in de cake te prikken, als die er schoon uitkomt is de cake gaar. Eet smakelijk!

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

 

Rode kool

rode kool

Ingrediënten:

1,5 kg rode kool                                                              500 gr goud renetten

90 gr suiker                                                                    90 gr azijn

2 thl. kaneel                                                                    1 laurierblad

flinke snuf vers gemalen peper                                   ½ thl. gemalen kruidnagel

2 thl. zout                                                                         3 eetl. gebroken rijst

 

Bereiding:

Haal de lelijke bladeren van de kool. Halveer de kool en snijdt deze in fijne reepjes zonder de kern mee te snijden. Doe de reepjes in een ruime pan, meng het zout er door en laat dit zo’n 20 minuten staan. Het zout zal wat vocht uit de kool trekken wat genoeg is om de kool zachtjes in te stoven. Als dat niet het geval is kunt u een paar kopjes water toevoegen. Schil ondertussen de goudrenetten en snijdt ze in stukjes. Doe de deksel op de pan en zet deze op het kleinste pitje. Laat de kool zo heel rustig slinken tot er een klein laagje vocht in de pan komt. Gebeurt dit niet dan voeg je een kopje water toe.

Als de kool geslonken is voeg je de suiker, kaneel, kruidnagel, het laurierblad, de peper en de stukjes appels toe en meng alles door elkaar. Laat dit geheel zachtjes pruttelen tot de kool zacht is en de smaken zich hebben vermengd. Voeg dan de azijn toe. Dit doe je als de kool gaar is want azijn vertraagd het garingsproces. Roer dit goed door en proef de kool. Voeg eventueel nog wat van de specerijen naar smaak toe. Maak dan een kuiltje in het midden van de pan en strooi daar de rijst in. Doe deksel op de pan en laat dit, op een klein vuurtje, staan tot de rijst helemaal zacht is en verdwijnt als je de kool doorroert.

Rode kool is, kant en klaar, heel geschikt om in te vriezen.

 

Recept van Boerderijwinkel Groenten van de boer

 

Spaghetti met raapstelen, courgette en spekjes

aspergeplanten 015

4 personen:

-4 bosjes raapstelen                                                     -1 courgette

-1 ui                                                                                 -1 teentje knoflook

-250 gram gerookt buikspek                                      -350 gram spaghetti

-1 dl slagroom                                                               -zout, peper en nootmuskaat

-Parmezaanse kaas

Snijd de worteltjes van de raapstelen, snijd ze een keer door, was en droog ze. Snipper de ui en de knoflook en snijd de courgette in fijne reepjes. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op het pak.

Bak de spekjes uit en schep het overtollige vet uit de pan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze glazig. Voeg dan de courgette toe en bak mee tot hij beetgaar is. Roer nu de raapstelen er door, voeg de slagroom toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.  Als de raapstelen geslonken zijn meng je de gekookte spaghetti erdoor en laat het geheel even staan zodat de spaghetti de saus op kan nemen.

Serveer de raapstelen spaghetti met geraspte Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

 

Geroosterde tomatensoep met paprika en appel

tomatensoep 005

Ingredienten voor 4 flinke kommen:

8 rijpe trostomaten                                         1 grote ui

1 grote paprika                                                 3 teentjes knoflook

1 appel                                                                2 bouillonblokjes

zout en peper                                                    olie naar smaak

klein handje bieslook

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180˚ graden. Was de tomaten en halveer ze. Snijd de steelaanzet weg. Snijd de paprika en de ui ook in stukken. Pel de teentjes knoflook en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze ook in stukken. Leg de stukken tomaat, paprika, dakpansgewijs met de schil naar boven in een grote ovenschaal en leg de stukken appel, ui en knoflook ertussen. Besprenkel de groenten met een scheut olie. Zet de ovenschaal in de oven voor 45 minuten tot een uur, in ieder geval tot de tomaten bruin geroosterd zijn. Haal de groenten uit de oven en pureer ze met behulp van een blender of een staafmixer. Voor een extra gladde soep kunt u de gepureerde tomatenmassa eventueel door een zeef wrijven. Verwarm de soep in een pan en breng hem op smaak met de bouillonblokjes, zout en liefst vers gemalen peper. Voeg, indien nodig, een beetje water toe tot de gewenste dikte is bereikt. Voor een pittig accent kunt u wat sambal toevoegen.

Serveer de soep bestrooid met gesnipperde bieslook.

Eet smakelijk!

recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer

 

Tomaten salsa

salsa 008

Ingrediënten:

4 middelgrote trostomaten                                        1 middelgrote rode ui

30 gr. krulpeterselie                                                    2 eetl. witte balsamicoazijn

2 eetl. olijfolie                                                               1 eetl. honing

zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak    1 teentje knoflook

Bereiding:

Was de tomaten en de peterselie en pel de ui en het knoflook teentje. Snijdt de tomaten in kwarten en verwijder de steelaanzet, de zaadlijsten en de zaadjes en snijdt ze in heel kleine stukjes. Snijdt ook de rode ui in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn.

Halveer het teentje knoflook en wrijf hiermee de schaal in waar u de salsa in wilt maken. Doe de tomaatstukjes, de ui en de peterselie in de schaal. Doe de azijn en de honing in een potje met deksel en voeg wat zout en peper toe. Schudt tot de honing is opgelost in de azijn en voeg dan pas de olijfolie toe. Schudt weer tot een dressing ontstaat. Meng deze dressing door het tomaat-ui-peterselie mengsel en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Zet de salsa ongeveer 3 uur in de koelkast om de smaken door te laten trekken.

De salsa is vooral lekker op een bruschetta of bij pittige tortillachips.

Eet smakelijk!

Recept: Boerderijwinkel Groenten van de boer