Asperges

 

Er zijn maar weinig groenten zo gewild als de Hollandse asperges. De korte oogstperiode, de bijzondere smaak en de zeer diverse bereidingsmogelijkheden maken het ‘witte goud’ tot een geliefd product. Ieder jaar kunt u bij ons vanaf half april tot en met 24 juni (dit kan per jaar één of twee dagen schelen) terecht voor deze overheerlijke delicatesse. Bij het telen van asperges komt heel wat kijken. Wij nemen u graag mee naar de wondere wereld van de asperge!

Historie

De asperge heeft een rijke geschiedenis. Zo zijn er al afbeeldingen van asperges gevonden in pyramides die rond 2750 voor Christus gebouwd zijn. Oorspronkelijk is de asperge afkomstig uit Oost-Europa waarna hij via het Midden-Oosten, Griekenland, Italië en Frankrijk in Noord-Europa terecht kwam. Aan het begin van de twintigste eeuw bereikte de bijzondere groente Nederland en kwam er een uitgebreide aspergeteelt op gang.

Aspergeteelt

Asperges zijn de stengels van de plant die, als je ze door zou laten groeien, het loof vormen zodra ze boven de grond komen. Op ons land telen we twee aspergerassen: de Cumulus en de Grolim. De Cumulus is een vroeg ras dat uitblinkt door zijn goede smaak. De Grolim kenmerkt zich door stevige stengels, een gave schil en een mooi gesloten kop.

5. Aspergegroei

Het begint allemaal bij de plantenkweker waar we onze aspergeplanten kopen. Deze worden gekweekt uit zaad dat zo’n €4500 per kilo kost! Eén kilo van dit zaad levert voldoende planten voor 1,5 hectare land. Als de planten op ons bedrijf aankomen zijn ze één jaar oud. Vervolgens worden ze geplant en wordt er gedurende één jaar niet geoogst. Zo geven we de jonge planten de kans om zich te ontwikkelen. Aan het begin van het tweede jaar bedekken we de aspergebedden met zwart-wit folie. Dit folie ligt op koele dagen met de zwarte kant boven zodat de warmte van de zon goed in de bedden kan doordringen. Op warme dagen ligt het folie met de witte kant boven zodat we de warmte uit de bedden kunnen houden. Asperges gaan groeien als de bodemtemperatuur zo’n 20 graden Celsius is en onder ideale omstandigheden groeien ze wel  7 cm per dag.

1. Aspergetunnel

Gedurende het tweede jaar oogsten we ongeveer twee weken en in het derde jaar tot ongeveer 1 juni. Zo worden de aspergeplanten niet teveel uitgeput. Pas in het vierde jaar steken we het hele seizoen lang. Aan het einde van het seizoen laten we de resterende stengels door groeien zodat ze via het loof voldoende energie opslaan voor het nieuwe groeiseizoen. Gemiddeld gaat een plant op deze manier zo’n tien jaar mee.

Aspergeverkoop

Nadat we asperges hebben gestoken gaan ze eerst een paar uur in een bad met koud water. Zo koelen ze snel af en nemen ze vocht op, wat de smaak ten goede komt. Daarna worden de asperges gesorteerd in verschillende maten:

  • A (16 tot 20 mm)
  • AA (20 tot 28 mm de beste en meest gevraagde soort)
  • AAA (28 mm en dikker)

3. Asperges

Na het sorteren zijn de asperges klaar voor de verkoop. We kunnen de asperges na het sorteren ook schillen en vervolgens vacuüm verpakken. Dit zorgt ervoor dat de asperges nog vier tot vijf dagen houdbaar zijn en zelfs kunnen worden ingevroren.

Bereiding

Volg voor de lekkerste asperges de volgende bereidingswijze: schil de asperges zorgvuldig, vanaf 2 cm onder de kop, naar beneden en snijd een klein stukje van de onderkant. Leg ze in een pan water met een klontje boter, een beetje suiker en een snufje zout. Breng het water aan de kook en laat het zo’n vier minuten doorkoken. Zet dan het vuur uit en leg de deksel op de pan. Laat de asperges ongeveer tien minuten in het hete water staan en schep ze er dan voorzichtig uit.

4. Asperge op bord

Asperge-weetjes

  • Asperges hebben een gunstige uitwerking op gewicht, bloeddruk, nieren, hart en lever
  • Asperges kun je naast koken ook stomen, wokken en grillen
  • Maar liefst 97 % van de in Nederland verkochte asperges zijn wit
  • Asperges staan in de top 3 van de schoonst geteelde groenten van Nederland
  • Asperges bevatten per 100 gram maar 20 kcal

Op zoek naar ideeën voor lekkere recepten met asperges? Eatertainment biedt volop inspiratie. Dit food en lifestyle platform heeft een breed aanbod recepten met een leuke twist. Zo zet je iedere dag weer een verrassende maaltijd op tafel. Van uitgebreide hoofdgerechten tot snelle borrelhapjes. Eatertainment is van alle markten thuis!

De lekkerste aspergerecepten vind je hier.

Advertentie
%d bloggers liken dit: